Тастатура и Google Wave

Ако сте и ви почели да „таласате“ на Google Wave таласима, можда сте се упитали како се он уопште користи? Заправо, како се „креће“ кроз таласе, како се праве нови таласи, како се одговара на блипове (појединачне поруке) и слично.

Google Wave Preview: моје сандуче
Google Wave Preview: моје сандуче

Једноставно речено, интересује нас како се користи тастатура на Таласима. Можда ће звучати невероватно, али ипак није тако — RTFM. У центру за помоћ (ко то још чита? ;) ) постоји упутство за употребу тастатуре на таласима, коју „свечано“ локализујем на српски језик и додајем неке ствари које сам избунарио а о њима на поменутој страници није било речи (обележено зеленом бојом).

Навигација

  • Стрелица горе и стрелица доле омогућавају кретање кроз ставке у навигационом менију, таласе у сандучету, те поруке у таласу.
  • Тастер Home прелази на прву поруку у таласу, док тастер End, логично, прелази на последњу поруку у таласу (вертикално).
  • Тастер Space, т.ј. размакница прелази на прву наредну непрочитану поруку у таласу.
  • Стрелица лево и стерлица десно омогућавају прелазак између панела за састављање поруке, сандучета и навигационог менија (хоризонтално).
  • Тастери PageUp и PageDown померају сандуче и талас целу страну горе/доле.
  • Комбинација тастера Ctrl и Space обележава све поруке у таласу прочитаним, а потом фокус ставља на панел таласа.

Поруке

  • Тастер Enter прави одговор нивоа на коме се налази и активна поруком на коју се одговара.
  • Комбинација тастера Shift и Enter прави одговор на поруку али на крају таласа. Нова порука ће се појавити у истом нивоу на коме се налази и (пред)последња порука у таласу.
  • Комбинација тастера Ctrl и Enter, када је активан режим уређивања поруке, умеће угњеждени коментар на место на коме се налази курсор.
  • Комбинација тастера Ctrl и E прелази у режим уређивања поруке (енг. Edit).

Уређивање и форматирање текста

Google Wave: линија алатки за форматирање текста
Google Wave: линија алатки за форматирање текста
  • Комбинација тастера Shift и Enter има исти ефекат као и клик на дугме „Done“ — означава да је завршено уређивање поруке и „шаље“ је у талас као објављену.
  • Комбинације тастера Ctrl и B за изабрани или текст који следи укључује, одн. искqучује подебљаваwе (Bold), док Ctrl и I за изабрани или текст који следи укључује, одн. искључује курзив (Italic). За подвучени текст (Underline) користи се комбинација тастера Ctrl и U.
  • Комбинације тастера Ctrl и K активира прозорче за дефинисање веб везе (уметање линка).
  • За примену стила наслова величине од 1 до 4 на текућу линију текста, користи се комбинација тастера Ctrl и број од 1 до 4 (нпр. Ctrl+1 за наслов највишег нивоа).
  • Комбинација тастера Ctrl и броја 5 активира набрајање за текст који следи, одн. изабрани текст.
  • Комбинација тастера Ctrl и броја 6 уклања свако форматирање за текст који следи, одн. за изабрани текст.

Копирање и уметање текста

За манипулисање текстом користе се уобичајене пречице на тастатури као и при раду са уређивачима текста, т.ј.:

  • Ctrl и C копира изабрани текст у клипборд.
  • Ctrl и X исеца изабрани текст и премешта га у клипборд.
  • Ctrl и V умеће текст из клипборда на место курсора.

Фалинке

Има неких ствари за које (за сада) не постоје пречице са тастатуре. На пример, прављење угњежденог одговора који је за један ниво нижи од поруке на коју се одговара. За ово је потребно склонити десну руку са тастатуре и левим тастером миша кликнути на ознаку одговора која се појављује када курсор миша дође до дна поруке.

Индикатор за писање угњежденог коментара
Индикатор за писање угњежденог коментара

Такође не постоји могућност брисања поруке преко тастатуре, већ се уклањање поруке обавља преко ставке „Delete“ из контекстног менија поруке (добија се кликом на стрелицу десно од датума у горњем десном углу поруке).

Уклањање поруке помоћу ставке из контекстног менија
Уклањање поруке помоћу ставке из контекстног менија

Закључак

Дакле, за сада није могуће урадити све што Талас пружа а да се не помери рука са тастатуре до „мртвог глодара“. Нема ни пречице за увлачење пасуса, за прецртавање текста, за хоризонтално поравнавање текста (лево, десно, центрирано), и слично. Но, пошто је ствар тек пуштена на пробу, док стигне до бета статуса исправиће се много недостатака, додати још толико нових могућности, и све на ту фору.

Једно је сигурно — биће ово веома корисна алатка за удружени рад, мада ће, то је неизбежно, много више бити песак за играње.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

9 мишљења на „Тастатура и Google Wave“

  1. Da, slažem se za falinke, baš juče sam tražio po internetu da li postoje prečice za to. Zaista je glupo dosezati miš prilikom kuckanja.

    Možda malo offtopic, još bih naveo kao falinku da nisam zadovoljan brzinom rada na Wave, probao sam u Chromium i u Firefox, nadam se da će vremenom biti bolje.

  2. @Zoran Olujić, @rada, @BRANKKO: Брзина првенствено зависи од броја блипова по таласу. Што више блипова има, то талас спорије ради. Могуће је да ако је инсталиран Google Gears, онда ради нешто хитрије, али ни близу онако како би требало. Чекамо да постане бар БЕТА :)

  3. Je l’ neko talasa, ja danas otvorim wave i ne vidim više od tri četiri nova posta… ili srpski talasi smireni… ili odoše u drugom pravcu koji ne nađoh…

    Imam 17 slobodnih pozivnica za wave, nudila koje-kuda niko se nije javio da želi…

    Pozdrav… (kofer se i dalje čeka i nada bledi :( )

  4. @rada: Ја нисам „упалиЈо“ Талас сигурно недељу дана.

    За тај кофер је права штета, не због пакетића за мене, већ због свих личних ствари које је жена имала унутра. А можда ће ипак стићи, треба бити стрпљив. :)

  5. Повратни пинг: Шта је Google Wave? « Записи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *