Како блокирати квизове на Фејсбуку

Ах тај Фејсбук! Толике функције које сметају :)

Ако ме нешто иритира да видим међу новостима на Фејсбуку (енг. News Feed) то је узастопни низ информација о томе како су моји „пријатељи“ урадили неки квиз. Урадим и ја по некад неки (мада изузетно ретко), али има их којима падне на памет па ураде и по неколико комада у цугу.

Постоји неколико решења за овај проблем које бих поделио на неефикасна и ефикасна решења.

Неефикасна решења

Ово су она решења која делимично решавају овај проблем и уграђена су у само Фејсбук сучеље (енг. Interface).

Блокирање пријатеља

Прво што може да нам падне на памет је могућност да блокирамо пријатеља или чак да раскинемо пријатељство. Али шта ако он(а) поред квизова (који умеју да сморе али и забаве) ради и неке корисне ствари које нас интересују?

Дакле, ова солуција отпада као неефикасно решење.

Блокирање квиза

Следеће на ум пада могућност блокирања проблематичног квиза. Довољно је кликнути на дугме „Сакриј“ („Hide“ код нелокализованог фејсбука) десно од резултата квиза, а потом на ставку „Сакриј <назив квиза>“ („Hide <назив квиза>“ код нелокализованог фејсбука) и квиз одлази у заборав.

Опција за сакривање квиза на Фејсбуку
Опција за сакривање квиза на Фејсбуку

Међутим, недостатак ове солуције је то што ће бити сакривени одговори свих пријатеља на третирани квиз, али ће зато бити приказани одговори на све остале квизове, па за сваки нови квиз треба урадити ово исто.

Сви квизови сакривени на овај начин могу се видети тако што се на дну странице кликне на линк „Edit options“ а потом на добијеном прозорчету кликне на дугме „Апликације“.

Преглед и управљање сакривеним квизовима и апликацијама
Преглед и управљање сакривеним квизовима и апликацијама

Због тога и ова солуција отпада као неефикасно решење, посебно ако имате више пријатеља који повермено ожеже по квизовима.

Ефикасна решења

Једно од ефикасних решења које увек помаже је употерба Greasemonkey скрипти. Да би ово решење уопште радило, потребно је да користите Фајерфокс и имате инсталирано проширење Greasemonkey.

Посетите страницу модификоване скрипте Quiz-be-gone! (оригинална скрипта је овде) у коју сам додао подршку и за квизове направљене за говорно подручје бивше СФРЈ, те кликните на дугме „Install“.

Инсталација Greasemonkey скрипте Quiz-be-gone!
Инсталација Greasemonkey скрипте Quiz-be-gone!

НАПОМЕНА: Ако се уместо дијалога за инсталацију скрипте појави изворни кôд скрипте, то значи или да немате инсталирано проширење Greasemonkey, или је исто искључено (сива мајмунска глава у статусној траци — решење је да кликнете на њу како би постала „у боји“, т.ј. како би се проширење активирало).

Одговорите потврдно на питање о инсталацији и потом освежите (енг. Refresh) страницу са новостима на Фејсбуку. Сви квизови ће инстантно бити скривени, а испод левог менија са групама пријатеља појавиће се информација о броју скривених квизова и опцијом за њихово приказивање.

Блокирани квизови
Блокирани квизови

На овај начин се ефикасно може решити проблем квизова у новостима, а у случају експлицитне заинтересованости за квизове које су решавали пријатељи, послужиће линк за њихово приказивање или једнсотавно искључивање скрипте.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

20 мишљења на „Како блокирати квизове на Фејсбуку“

  1. Svaka čast na dodatku ! Zaista znaju da smore sa tim kvizovima … ali nekad budu toliko interesantni da moram i ja da uradim koji … naravno, dovoljno sam svestan „caka“ pa ne šaljem invajt svim prijateljima da urade kviz i većinom izbegavam da uradim postavljanje rezultata na profil stranicu FB-a.

  2. @Saša: Да будем конкретан, ја сам само додао појмове који се појављују у нашим квизовима да би били скривени, јер оригинална скрипта ради само на енглеским квизовима.

    Има их занимљивих, но неко то трпи а неко не. Па рекох, дај да ради и решење за Балкан :)

  3. E ovo jos nisam probao, svaka cast na uputstvu.
    Mada, iako me kvizovi iritiraju, mnogo vise me nerviraju oni „pokloni“. Od toga tek hocu da popizdim. Imam par likova koji samo „poklanjaju“ neke gluposti jedni drugima. Ima li tu neko resenje? :-)

  4. најлакше је инсталирати Facebook Purity (Greasemonkey скрипта), блокира све што није fb оригинал (и квизове и разноразне фарме итд итд)

  5. Probao sam FB Purity….ali ne fercera. I dalje imam pokloncice od celebrity life itd. Izgleda da je najbolji nacin neke ljude jednostavno hide-ovati. Ne vredi drugacije. Iskren da budem, ti pokloni me vise nerviraju od kvizova :-) A tu su i neobilazne pandorine kutije….ja je zovem ultimate FB virus :-)

  6. @Electro и @dreamerns: момци, прибегните „другом неефикасном решењу“ које сам описао, када су појединачне апликације или зезалице у питању. Кад је сакријеш једном, нема је више :)

    Пандора је мени била забавна први пут, после сам се сморио ;)

  7. Samo da nadodam da je najnovija posast posalji stih odredjenog turbo folk pjevaca/ice… Naravno nastala je pomama i svi salju stihove. Samo me zanima ko pravi takve aplikacije za strijeljat!

  8. @domocrnogovci: На дну Почетне стране (Home), испод Новости (Top News), налази се веза Измени опције (Edit options).

    Када се кликне на ту везу отвара се прозорче са списком пријатеља, страница и апликација који су блокирани тако да не видимо новости од њих — Склоњени из новости (Hiddden from News Feed).

    Кликом на језичак Апликације (Applications) добијамо списак блокираних апликација, те да би неку вратили назад у вести треба кликнути на дугме Додај у новости (Add To News Feed).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *