RealPlayer на x86_64 Debian

Задовољни сте корисник Дебиана, и то дупло битнијег? Онда сте свесни чињенице да неке ствари на њему и не раде онако како очекујемо. Квака је у емулацији 32битних (i386) на 64битном (x86_64) систему. Овог пута ћу се дотаћи програма RealPlayer за репродукцију стриминг садржаја преко нета.

Ако сте већ покушали да инсталирате RealPlayer на дупло битнију Дебиан машину, вероватно сте добили оспице угледавши буквално ружно сучеље које се никако не уклапа у окружење? Овај програм користи 32битне Gtk+ библиотеке за исцртавање сучеља, али из неког разлога не може да сконта где се налазе неке 32битне библиотеке неопходне за рад.

Инсталација

Али кренимо од почетка. Да би инсталирали RealPlayer на x86_64 Debian са минимално главобоље, уместо готовог 32битног DEB пакета потребно је преузети BIN инсталациони пакет (RealPlayer11GOLD.bin) са странице за преузимање. Након тога, треба инсталирати подршку за 32битне програме (ако то раније није урађено) извршавањем наредбе (уместо aptitude на који сам ја навикао, можете користити и apt-get):
sudo aptitude install ia32-libs ia32-libs-gtk

Када је 32битна подлога спремна, инсталирамо преузети пакет тако што му прво доделимо извршне дозволе у терминалу, а потом покренемо извршну датотеку:
chmod +x ./RealPlayer11GOLD.bin
./RealPlayer11GOLD.bin

Ја настојим да специфичне програме (развојне верзије програма које сам компајлирам и егзотику) не гурам у систем већ у кориснички директоријум, па инсталацију постављам у директоријум ~/opt/RealPlayer. Због недовољно дозвола неће бити направљена симболичка веза у /usr/bin, што нам овог пута и одговара јер ћемо програм позивати модификованом синтаксом.

По инсталацији програм је сместио пречицу за покретање у секцији Мултимедија системског менија, али ова пречица не функционише јер се програм realplay не налази у системском путу, што је за нас и добро :)

Ружно паче

Ако покренемо ~/opt/RealPlayer/realplay дочекаће нас „ружно сучеље“ које нас визуелно враћа неколико година уназад.

RealPlayer недопадљивог сучеља
RealPlayer недопадљивог сучеља

Уједно, ако то урадимо из терминала, угледаћемо низ платформских грешака:
Gtk-Message: Failed to load module "canberra-gtk-module": /usr/lib/gtk-2.0/modules/libcanberra-gtk-module.so: wrong ELF class: ELFCLASS64
(realplay.bin:22070): Gtk-WARNING **: /usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines/libclearlooks.so: wrong ELF class: ELFCLASS64

Проблем је у томе што RealPlayer очекује библиотеке мотора libclearlooks за исцртавање Gtk+ сучеља на месту где се иначе налазе, у /usr/lib/gtk-2.0, али се на нашој машини ту налазе 64битне библиотеке, а њему требају 32битне (што и наговештава грешка wrong ELF class: ELFCLASS64).

Ова прва грешка са libcanberra-gtk-module не треба да нас брине јер је у питању додатак за звучно обавештавање о догађајима преко libcanberra звучног подсистема за Гном. А пошто ја користим КДЕ3, ово ме заиста не дотиче :)

Фејслифтинг

Да би ово средили и „улепшали“ наше „ружно паче“, направићемо једну датотеку realplay негде у системском путу (мени је то ~/bin, вама може бити и /usr/bin), и у њу уписати следеће:
#!/bin/sh
GTK_PATH="/usr/lib32/gtk-2.0" ~/opt/RealPlayer/realplay $@

Остаје још да доделимо извршне дозволе наредбом
chmod +x ~/bin/realplay

и „лепотица“ може да заплеше, чак и покретањем из менија окружења:

RealPlayer у пуном сјају
RealPlayer у пуном сјају

Сада је угођај у гледању RealMedia стриминга потпун!

Напомена: Овај запис у појединим деловима приказује смернице наведене у чланку RealPlayer on x86_64 (amd64) Debian Linux са блога Random Bits.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

7 мишљења на „RealPlayer на x86_64 Debian“

  1. @Punky: Ко зна зашто је то добро :) И ја сам долазио у искушење, али сам опстао на 64 комада ;)

    @Ivan: Па кад нема слободних решења за „праћење“ власничких формата, а ипак не иде да се одрекнемо добре занимације ;)

    @mmilan: Ради ли ти SMPlayer?

    @Bojan: Ни њега нема у Дебиан ризницама, ја сам га пробао једном, давно, чини ми се на Слеку, али ми се чини да није пружао могућности као RP.

  2. Probaj da postaviš 64-bitno izdanje Adobovog fleša.

    Ja sam baš pre neki dan osvežio svoje mrežne čitače novim flešom i sada prilično lepo sve radi.
    Da ne zaboravimo, trenutno postoji i isporučuje se u test fazi 64-bitni fleš samo za 64-bitni Linuks.

    http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html
    http://download.macromedia.com/pub/labs/flashplayer10/libflashplayer-10.0.32.18.linux-x86_64.so.tar.gz

    Jedino prvo treba da se ukloni prethodni fleš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *