Google Chrome за GNU/Linux и Mac OS X

Девет месеци након мог осврта на потез Google-а да објави веб прегледник Chrome само за Windows, данас око поднева вебом је одјекнула информација да је Гугл објавио рану развојну фазу Хрома за GNU/Linux и Mac за Intel платформу.

In order to get more feedback from developers, we have early developer channel versions of Google Chrome for Mac OS X and Linux, but whatever you do, please DON’T DOWNLOAD THEM,“ Google product managers Mike Smith and Karen Grunberg said in a blog post, evidently trying to employ a little reverse psychology. „Unless of course you are a developer or take great pleasure in incomplete, unpredictable, and potentially crashing software.“

Извор: CNET News

Што се тиче верзије за Линукс, тренутно су доступни само пакети за Debian и Ubuntu које је могуће преузети са канала за програмере и не треба се заварати да пакет x86_64 доноси природну 64битну апликацију већ је само извршено линковање на 32битне библиотеке за рад у 64битном окружењу.

Записи у Google Chrome за GNU/Linux
Записи у Google Chrome за GNU/Linux

Пар похвала

  • Сличице најчешће посећених адреса (енг. Most visited) коректно су наслагане на празну/почетну страницу.
  • Пречицом Shift-Ctrl-N отвара се тзв. Incognito прозор који омогућава анонимно сурфовање без бележења посећених адреса у историји, памћења колачића, лозинки и осталих ставки приватности.
  • Визуелно хром за пингвине изгледа готово идентично хрому за прозоре, с тим да су по мом укусу фонтови „ружњикави“ јер нису умекшани (или јесу, али на неки лош начин?).

Шта му фали?

Обзиром да је у питању рана развојна фаза програма (тзв. developer preview), а да Google одржава три степена развоја (стабилна, бета и рана развојна), може се наслутити да овом програму недсотаје много тога.

  • Једино омогућени претраживач веба је само google.com и није га могуће променити,
  • Flash додатак не ради на Хрому па се одмах може заборавити на гледање YouTube видеа,
  • није омогућено ни штампање приказаних веб страница,
  • иако може да учита омиљене адресе (енг. bookmarks) из Firefox-а, није уграђен управник за организацију омиљених адреса,
  • подржане су JavaScript и AJAX технологије па би требало да странице које су засноване на њима раде као „бомбоница“, али сам ја налетео на коску већ при покушају отварања е-поруке на GMail-у, као и самог Flickr-а,
Google Chrome за GNU/Linux не може да прикаже Flickr
Google Chrome за GNU/Linux не може да прикаже Flickr
  • у тернутку писања овог записа пријављено је 448 недостатака које треба исправити,
  • према документу о приватности на ГНУ/Линукс платформи, при прегледању веба Гугл прикупља „само“ стандардни дневник рада (тзв. server log) и ИП адресу корисника :O
  • није могуће забранити и управљати колачићима,
  • иако споља има визуелно допадљиво сучеље, за дијалоге и менијге се користи нека ужасно ружна графичка тема, ружнија чак и од подразумеване Gtk2 теме,
  • по инсталацији се Хром безобразно пријавио као подразумевани веб прегледник на систему, без питања да то уради!

Брзи закључак

Након почетне еуфорије прожете фенси филингом „хром за пингвине“, на крају овог записа могу само да закључим да је Google Chrome за не-Виндоуз системе оправдао статус „ране развоје фазе“ намењене програмерима вољним да поправљају недостатке и крпе рупе. За просечне кориснике још је далеко дан кад ће бити употербљив за свакодневну употребу. Не каже се џабе „први се кучићи у воду бацају“.

Но, бар смо један корак ближе хрому за нас остале.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

7 мишљења на „Google Chrome за GNU/Linux и Mac OS X“

  1. Fontovi ti fenomenalno izgledaju, pa me zanima kako si ih podesio? Ne mislim na konkretnu proceduru (vidim ti si na Debian-u, a ja sam na Fedori) već koji su tačno fontovi u pitanju i jesi li možda rekompajlirao freetype ili nešto slično, zbog čega tako dobro izgledaju?

    Unaprijed zahvaljujem!

  2. @Aleksandar: Једино што сам урадио је dpkg-reconfigure fontconfig-config и укључио умекшавање фонтова, где сам укључио и употребу битмап фонтова. Ништа није рекомпајлирано, а фонт који кориситм је подразумевани Sans Serif (нисам ни знао да на нотбуку нисам мењао фонтове :) ), тако да предпостављам да је то DejaVu Sans Serif. Ево и снимка КДЕ контролног центра.

    debian,kde,linux,font,sans serif,antialiasing

  3. Mislis li da ga treba koristiti kada se zavrsi razvoj? :) Ja se secam one „sitnice“ da imaju pravo da beleze i cuvaju sve sto prodje kroz njihov browser. Jeste kasnije ukinuto, ali nemam poverenja u njega… Nisam ga probao cak ni na Windows-u.

  4. @Nikola: Добар је Хром, сада је већ веома употребљив и на Линуксу. Истина, мањка му лакоћа и асортиман проширења којих има за Фајерфокс, али за основни претраживач је веома добар.

    @miroslav: Каква је то конфигурација, конкретно? Уопштено, у зависности од јачине рачунара треба изабрати одговарајуће радно окружење и програме. Свакако не препоручујем КДЕ4, али за веома старе машине XFCE и FluxBox су веома употребљива окружења. Од дистрибуција бих за почетника препоручио Убунту или Минт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *