Подршка радницима у штрајку

Данас је у Крагујевцу био леп сунчан дан, и као да је знао да такав треба да буде јер је испред најстарије фабрике за прераду коже на Балкану „Партизан“ а.д., основане давне 1835. године, одржан скуп представника синдикалних организација са циљем пружања подршке 12 радника ове фабрике који се већ 17 дана налазе у штрајку глађу. Поред ових несрећних људи који су у веома тешком здравственом стању, још 85 радника ове фабрике су у штрајку, са захтевима да се изврши исплата доприноса за повезивање радног стажа за протеклих пет година, те изради социјални програм уз отпремнине од 200 € по години радног стажа.

Фабрика за прераду коже „Партизан“ основана је 1835. године
Фабрика за прераду коже „Партизан“ основана је 1835. године

Наиме, фабрика коже „Партизан“ приватизована је 2004. године, али је приватизација раскинута у лето прошле године након протеста и штрајкова радника који су тврдили да се не поштује купопродајни уговор. У новембру прошле године Александар Алексић, син крагујевачког бизнисмена Јована Алексића, купио је на берзи 70% акција „Партизана“ за 35.000 €.

Штрајкачи наводе да је куповина акција обављена незаконито и да је Алексић за те парио купио четири производне хале, земљиште од око пет хектара, модерне машине за обраду коже, али и постројење за пречишћавање отпадних вода, које је, како указују, вредности око два милиона евра и најсавременије је у земљи.

Извор: Радио телевизија Војводине

Скуп подршке

Данас се на поменутом скупу испред фабрике окупиило, по мојој слободној процени, између 1.000 и 1.500 радника (иако неки медији преносе „група радника“), представника фабрика „Први мај“ из Лапова, „Нитекс“ из Ниша, „Застава електро“ из Раче, крагујевачке фабрике оружја (наменска), „Застава аутомоили“, Градског одбора метала из Крагујевца, фабрике „Казимир Вељковић“ и многих других предужећа.

Млади пружају подршку радницима у штрајку
Млади пружају подршку радницима у штрајку

На фотографијама које следе можете видети „групу окупљених радника“.

„Група“ испред капије
„Група“ испред капије
Представници радника „Застава електро“ из Раче
Представници радника „Застава електро“ из Раче
„Група“ источно од капије
„Група“ источно од капије
Иста „група“ источно од капије
Иста „група“ источно од капије
Представници радника наменске
Представници радника наменске

Говорници

Човек који је најављивао представнике синдиката
Човек који је најављивао представнике синдиката

Телеграме подршке радницима у штрајку упутили су радници приватизованог Трговинског предузећа „Србија“, Синдикат занатства Србије, Самостални синдикат Крушеваца, Самостални синдикат Војводине и Ваздухопловни механичари.

Светозар Бојанић, председник штрајкачког одбора раника Партизана
Светозар Бојанић, председник штрајкачког одбора раника Партизана
Југослав Ристић, председник Самосталних синдиката града Крагујевца
Југослав Ристић, председник Самосталних синдиката града Крагујевца
Душан Вуковић, председник Синдиката грађевинара
Душан Вуковић, председник Синдиката грађевинара

Поред Бојанића, Ристића и Вуковића, окупљенима су се обратили и Љубисав Орбовић, председник Самосталних синдиката Србије и Зоран Тошић, председник Самосталног синдиката „Нитекс“ из Ниша.

Између осталог је истакнуто да власници фабрика када купују фабрике поред имовине и машина, купују и обавезе према радницима, али се у пракси показало да власници ипак више воле да купе само права на покретну и непокретну имовину, а раднике оставе неком другом.

Скуп је трајао око пола сата и није било никаквих инцидената.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

7 мишљења на „Подршка радницима у штрајку“

  1. Predsednik svih sindikata u Boru na protestu od pre dva dana dao je otvorenu podrsku radnicima iz Kragujevca.
    Ali su zato to neki kasnije zloupotrebili u svojim izlaganjima zbog koncerta koji je bio u Kragujevcu a zbog nekih koji su odlozeni u Boru…

  2. @Deda: Ево, на градском тргу трешти музика, концерт је у току, травњаци су утабани, политичари задовољно пуне трбухе месином и алкохолом, а они мученици чекају да они, којима је за њих стало мање него до рена уз печење, реше да им ипак помогну и пронађу разумно решење.

    Али, кад су овој држави радници и обичан народ били битни?

  3. A sinoć u vestima ( B92) redosled vesti bio je ovaj: štrajkači su na nosilima izneti u krug fabrike, dok je održavana podrška skupa sindikata …itd.
    da bi odmah iza toga pročitali vest da je vlada Srbije dobila višemilionsku nepovratnu pomoć od neke evropske institucije za popunu budžeta…
    vladu sa više drskosti i drčnosti nismo nikada imali…mlada i baš zelena u svemu. Gorka tuga.
    A pre nekoliko dana, povodom raznih emitovanja na TV o 4. maju, sin me je pitao : ko je bio Tito…spontano sam odgovorila: e, sine, on je bio predsednik kada smo živeli kao u raju…svi smo imali i za hleb i za mleko . I više. Dete mi odgovori: zar je takvog vremena bilo…

  4. @Rada: „Roditelji jeli kiselo grozdje a deci trnu zubi“. Culi ste za tu izreku? Imali za hleb i mleko jer je skot svrstao nesvrstane pod palicom AMERICANA i jos zabranio da kazete da ste srbi i zabranio srbima povratak na Kosovo. Citali ste o tome u novinama mozda ili ste gledali na PINK BROADCAST SYSTEM-u?

  5. @Dragan: Poštovani Dragane, nije red da Aleksandru kvarimo blog ( ne samo tekst), ja sam Evropljanka, dete mi je pola evropsko pola bliskoistočno, vaspitana sam da je čovek čovek.
    O izreci odgovaram izrekom: napad je najbolja odbrana. Oli-ti: uvek je neko drugi je kriv…da nije isti kriv i zbog ovog štrajka i nakaradno-transparentne privatizacije…Znamo bre ko je kriv, man’te se non-sense nacional-komentara, koji su uvek tu kada se nema ljudski odgovor.

  6. @Rada: Ма све сте добро рекли, ми смо криви.

    Веома ми се свиђа овај Сашин блог, морам мало да му кликћем на гугл рекламе.

    Честитам Вам свима Дан Победе. Данас се сећамо, како су Руси прошли од доле – ка горе, по вертикали, ослободили нашу лепу Србију (а и ослободили свет) од највећег зла у историји људског рода(строго пазите да Вас случајно неко не превари да је то урадио хохштаплер Јосип радник, знате каквих људи има на свету, не добронамерних).

  7. Како преноси Б92, синоћ је 12 радника прекинуло штрајк глађу пошто је преговарачки тим потписивањем Споразума постигао компромисни договор у Београду.

    Потписивањем Споразума радници су се одрекли потраживања на име правоснажних и извршних судских пресуда. Појединим радницима фирма је на име заосталих зарада дуговала и до 1.300.000 динара.

    Из овога се може јасно закључити да правни систем државе Србије и пресуде које судови доносе вреде колико и усрана гузица, јер да би добио нешто што ти следује, мораш да се одрекнеш још нечега што ти такође следује.

    @Rada и @Dragan: Само ви ћаскајте и на мом блогу, ако имате шта реално да кажете. кажем „реално“ јер то не мора да се свиди свим странама у дискусији. У овој вашој по питању друга ћопавог, морам се сложити са Драганом — то говедо је урадило све да од Србије направи „једну шљиву“, а последице његових активности, које старији нису умели или нису желели да виде, осећамо и ми, а и наши праунуци ће. Еуфорија је много добра ствар, она је са власти скинула једног, а довела на власт другог Милошевића (сјаши Курта да узјаши Мурта).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *