Викенд ван куће

Протекли викенд провео сам ван куће, и поред радних обавеза и тесног распореда времена, добро се провео.

У петак поподне отпутовах за Београд (није „фирмом Крстић“ него бусом Аутосаобраћаја, ал’ ту су негде). Код Каће и Љубе сам стигао око 21 сат, али смо полегали тек око сат иза поноћи.
школа веб новинарства

Субота, пред недељу…

У суботу од 10 до неких 15 и кусур часова одржао сам полазницима друге генерације школе веб новинарства у Удружењу новинара Србије предавање о основама PHP програмирања и измени насловне стране шаблона Вордпрес блога. Иако сам се потрудио да то испадне како треба и приредио нову функцију која излистава пет најновијих чланака из сваке категорије у кутијицама у две колоне. Предавању су присуствовали Марина Обизајева, Бoјан Цветковић, Драган Милошевић, Горан Нецин, Гордана Ерић, Тијана Влаховић, Дарко Николић, Катарина Јовановић и Бојан Величковић, Стекао сам утисак да је цела прича већини полазника била исувише конфузна (превише уско стручних информација за кратко време). Овом приликом се свима извињавам што сам их у суботу удавио техникалијама (био ми је први пут, па ћете разумети) :) Ако ништа више, бар смо заједно надоградили све блогове на Вордпрес верзију 2.7 помоћу додатка WPAU (замена) који је Љубиша свим полазницима раније инсталирао.

После предавања и пићенцета у ресторану „Ресава“, Каћа и Љуба су ме водили на ручак (или боље рећи вечеру? :) ) у ресторан „Црни Груја“ (Скадарлија). Кувано вино, јунећа чорбица и ловачки паприкаш су веома укусно напунили мој дебели стомак :) Атмосфера у ресторану пријатна, на LCD екрану је ишла  „мутирана“ друга сезона серије „Црни Груја“ док је из звучника допирала нека фина староградска музикица, таман толико гласна да прија и не смета при разговору. Осим мало повисоких цена (бар за моје поимање ресторана), атмосфера и клопа су за сваку препоруку.

После краће шетње до Калемегдана, нађох се са Војом, па од 21 до иза поноћи у кафани „Стара Херцеговина“ испих пар пива уз друштво са њуза — Бојаном, Калкулусом, Ђотом и Чеовим другаром коме заборавих име (стидим се :x ).

Не-де-ља…

Недеља је била нешто мање досадна, што се предавања у школи Веб новинарства тиче. У недељу сам од 10 до 14 објаснио поступак инсталације додатака и тема за Вордпрес, те представио неколико веома корисних додатка (One Click Plugin Updater, WordPress Database Backup, Antispam Bee, All in one SEO pack, Google Analitics for WordPress, Smart YouTube, WP PostRatings, Sociable и Subscribe to Comments). Полазници су углавном били задовољнији овим другим даном јер их нисм давио досадним техникалијама као првог дана. Такође бих напоменуо Бојанову помоћ у проналажењу кривца з анемогућност инсталације додатака из Вордпреса 2.7. Док је активан додатак WPAU, из неког разлога уграђена рутина за инсталацију додатака не може да обави инсталацију, па је потребно искључити WPAU.

Након предавања и пићенцета (опет „Ресава“) нађох се (једва ;) ) са Синишом, а онда назад до мојих домаћина са којима сам се најмање видео, на жалост. Око 20 сати одличним, чистим и миришљавим аутобусом Максибуса из Краљева вратио сам се назад у свој родни граааааад…

У запису који следи: утисак о школи веб новинарства.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

10 мишљења на „Викенд ван куће“

  1. Čestitam na nastupu!

    Usput, nisam ni znao kako dobro izgleda logotip Škole, dok ga nisam video ovde obrađenog od tvojih ruku u Gimpu delo lol.

    Pitam se samo kako si bio tako svež i odmoran oba dana kada si zaglavio posle ponoći :) ?

  2. @Ljubiša Bojić: Ево редом: прво, хвала теби на позиву да предајем у Школи. Логотип је прво прошао кроз Inkscape, а GIMP је послужио само да оптимизујем број боја. А за свежину не могу да ти кажем тајни рецепт, јер то онда не би више била тајна ;) Али да наговестим, сваког дана лежеш после поноћи и „камелеонираш“ се таквим условима :)

  3. Vaša cenjena predavanja su bila ključna za školu web novinarstva, ali mislim da ste Vi sami odradili posao i da polaznici to sami ne znaju da urade.
    Zato mislim da bi trebali napraviti kurs sa isključivo ovom temom koja je neophodna verujem svakom od nas.
    Pošto nisam mogla aktivno da pratim formatiranje teksta zato ne koristim pomoć HTML.

  4. @Milica Stojković: Поштована Милице, истина, прво предавање је било превише стручно и верујем већини полазника неразумљиво. Сконцентрисао сам на представљање домета могућности Вордпрес платформе представљајући само ситницу која се са њом може извести. Једино што је потребно знати јесте мало програмирања и доста претраживања Интернета.

    Друго предавање је, чини ми се, било јасно само за себе. Пажљивим читањем порука на екрану свако уз мало труда може пронаћи и успешно применити додатке за Вордпрес, што је далеко једноставније од прве теме и не захтева програмерске вештине.

  5. @Neca: Драго ми је чути да сте задовољни садржајем, а на дужину, т.ј. број часова овог пута нисам могао да утичем. Сада бар знам да следећег пута (ако га буде било) првог дана више пажње посветим практичном раду, без превише сувопарних техникалија.

    @kristijan cincar: Предлажем Вам да пратите обавештења на страници Школе веб новинарства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *