Нова играчка: Nokia E51-1

Након пар месеци премишљања и недовољне жеље за променом солидно функционалног „паметног“ телефона Nokia N70, синоћ сам постао власник једног примерка Nokia E51-1 (наследника E50 који је био у ужем избору пре скоро две године). Nokia E51-1

Први утисак је прилично позитиван, осим фобије због навике на „оловчицу“ и „ЦЕ“ са „N“ серије (како ћу сада да радим избор текста, „копи–пејст“ и брисање?!) и смора око бактања са „потписивањем непотписаних“ додатних апликација. На срећу, на овом телефону је „тараба“ уједно и тастер „шифт“ предвиђен за избор текста и „копи–пејст“, док је дугме „бекспејс“ предвиђено за брисање. Хух, сад ми је лакше :) Овај примерак омогућава искључивање сигурносне заштите (провере сертификата) приликом инсталирања софтвера, па је и „потписивање“ решено заобилазним путем (оригинални софтвер није злонамеран, је л’).

Шта ми се свиђа код овог телефона?

  • Квалитетна израда и робусност. Телефон у руци не крцка, ништа се не мрда, избалансирана тежина одаје утисак издржљивог уређаја, нумерички тастери довољно велики, метални поклопац батерије.
  • Телефон је светлосним годинама бржи од N70 (чија ме „живахност“, или боље рећи тромост, убијала у појам).
  • Аутоматско закључавање тастатуре.
  • Оперативни систем Symbian 9.2 (S60v3.1 FP1).
  • Bluetooth, InfraRed, WIFI (g), 3(.5)G, HSDPA.
  • mini 2.0 интерфејс са PC Suite и Data преносом (меморијска картица се на Линукс пријављује као преносни диск!).
  • Тастер „звезда“ као прекидаш за Bluetooth и пречица за начин уноса текста, бројева, специјалних знака приликом уноса са издвојеним последње коришћеним знаковима (види bash history на мобилнома! :D ).
  • Тастер „тараба“ ради као „шифт“ и користи се за акције „копи–пејст“, нпр.
  • Четири тастера за брзи приступ менију, календару, контактима и е-пошти са подесивим функцијама за „дуги клик“.
  • Подсетник за годишњице уграђен у календар (PIM).
  • Звучник је, чини ми се, довољно гласан па када телефон звони не може да се не чује.
  • XHTML способан веб прегледач и RSS агрегатор.
  • Клијент за е-пошту интегрисан у систем порука изгледа да ради како треба (мада нисам успео да пошаљем поруку због, предпостављам, лоших параметара, рад са IMAP4 сандучетом на Google Apps налогу ради како треба).

Шта ми се не свиђа?

  • Камера нема блиц па су слике у лошим светлосним условима лоше (са превише шума) и вуку на зелено. Мада, да будем искрен, камера овде дође чисто као приручно средство.
  • Тастер „бекспејс“ је превише „близу“ нумеричкој тастатури па лако убодем њега уместо двојке, али ће то нестати привикавањем на нови распоред.
  • Тастери са стране за снимање звука, искључивање звука (енг. mute), те појачавање и смањивање јачине звука су, чини ми се, превише „гумени“ и потребно је време за привикавање на мекани ход (нема класичног пластичног „клик“ као потврде да је тастер притиснут).
  • Пошто је кућиште „glossy“, лако остају отисци прстију (мада трљање по дуксу скида сваки траг :) ).
  • Није могуће поставити пречицу за листу обавеза на пасивни екран као што је могло код N70, пошто је ово сада саставни део апликације за календар… или можеда ја нисам успео да провалим како?

Ја мислим да сам навео све оно са чиме сам се срео синоћ и данас пре подне играјући се са новом играчком.

Закључак

Свакако доба куповина, а посебно за некога ко је користио шампиона брзине у топ листи од позади — Nokia N70. Треба мало привикавања на делимично другачији распоред тастера и нове могућност уређаја, али вреди. Ни премало, ни превише — таман онолико колико треба, а лако се допуни програмима независних произвођача, а оне које ја користим описаћу у години пред нама.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

25 мишљења на „Нова играчка: Nokia E51-1“

  1. Drugar ga je kupio, da nemam n95 svakako bih ga uzeo. Najvise dobijenog za najmanje para. Ako se ne varam to je najjeftiniji symbain sa wifiem, ako ne i uopshte najjeftiniji symbian.

    Ima 96Mb rama, za razliku od moje n95-1 (!) koja ima 64.

    Ah da, ja cekam G1 symbian mnogo smara, ocu linux i shell na telefonu :)

  2. @zsteva: Е, још боље, не да има 96 MB меморије, него има 132 MB интерне меморије (тренутно 16 MB заузето, 115 MB слободно, 130 kB календар, 65 kB контакти, 261 kB поруке и 24 kB документи). И ја додао још 2 GB приде. А за Линукс и шел, узмеш eeePC :)

  3. Nemoj flash (storage) i RAM da mesas ;) To je ipak komjuter koji radi kao i svi drugi :) Eh sad… eeePC ne mogu eeePC da nosim u dzepu :) A kad smo kod netbookova acer aspire one je moj izbor (za sada) ;)

  4. @sale ja za gmail (koji dodushe i ne koristim neshto) koristim njihov j2me klient i mislim da je mnogo-mnogo bolje reshenje od interneog klienta. A moze i ProfiMail koji preporucujem svim srcem (symbian app) kao IMAP klient, dodushe ProfiMail se placa :( A interni mail klient kao poslednja varijanta….

  5. Odličan review, ne bih ništa dodavao (imam telefon oko pola godine). I mene je zapanjio brzinom (prešao sa 6630), ali se ipak vremenom usporio usled prenatrpanosti aplikacijama (iako izbegavam startup aplikacije, tu je samo smartsettings).

  6. „Nije moguće postaviti prečicu za listu obaveza na pasivni ekran kao što je moglo kod N70, pošto je ovo sada sastavni deo aplikacije za kalendar… ili možeda ja nisam uspeo da provalim kako?“

    Čudno, meni na Active Standby-u na 5700 (takođe 9.2 telefon) ispiše nedovršenu to do stavku, ili ukupan broj njih ako ih ima više, a link vodi ka prikazu svih stavki.

    @sale

    Evo kako se podešava GMail:

    http://forum.mobilize.rs/index.php?topic=247.msg857#msg857

  7. @X3mE: П аимам ја то, што се на горњој слици да и видети (друга ставка од доле), него сам мислио да се не може поставити иконица за приступ списку обавеза, као што се може поставити иконица или софтверски тастер а приступ календару. А било би добро и да дуги притисак на тастер календара може да направи нову белешку (Memo) уместо новог састанка (Meeting). Али, навикне се човек :)

  8. Знаш ли постоји ли могућност за још већи фонт од понуђеног „Large“? Телефон имам већ пар месеци, и задовољан сам, али да бих га препоручио даље било би боље да има веће фонтове.

  9. Vidim da se niko nije javljao od februara al ajde, valjda neko prati sta se desava na stranici…
    Da li se moze iskljuciti onaj odvratni zvuk na fotoaparatu koji se cuje kada se „okine“? Pokusao sam i ne mogu da nadjem tu opciju…
    E51 koristim oko mesec dana i nemam bas nikakvih zamerki, osim tog zvuka prilikom slikanja :)

  10. @goran: Тај звук не може трајно да се искључи, али постоји прелазно решење. Кад хоћеш да сликаш, пребаци телефон у „тихи режим“ држећи тастер тараба. Након тога при сликању нема „шкљоцања“.

  11. :)
    Bolje i to nego nista mada mi je skroz neverovatno da ne postoji ta opcija na telefonu! Ne kontam kako im je promakao taj detalj?

    Ajde preporucite mi neki plejer za muziku i web pretrazivac i ako postoji jos nesto za sta mislite da bi bilo pozeljno da se instalira…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *