SAW V

Дошло време да се погледа и SAW V (а као да је јуче било време за III и IV). Оно што се мени овде свидело је правац у коме прича иде. Наиме, овај наставак прича две приче. Једна је ретроспектива претходних наставака, и иначе главна прича петог наставка, док је друга прича предвиђена за старе добре игрице које Џон поставља неваљалим јединкама из посрнулог друштва.

Овај наставак није онолико splatter колико смо навикли да то буде у претходним наставцима, па ће петица поделити љубидеље „Слагалице страве“ на оне који ће се разочарати, и оне којима ће се свидети нови поглед на целокупну ситуацију. Такође постоји и могућност стицања нових фанова, посебно љубитеља истраживачких трилера.

Споредна прича

Да се одмах разумемо, друга прича, она споредна, предвиђена за решавање загонетки од стране грешних јединки, веома ме је разочарала по питању појединачних загонетки — то није оно на шта сам „навикао“ до сада. Али је зато поента те приче оно што ме је обрадовало, а чега се људи у реалном животу не придржавају „оно што ти инстинкт говори, не значи да ће те довести до циља“.

Носећа прича

А сада, прва и носећа прича — ретроспектива прва четири наставка. Одмах да напоменем, ако нисте гледали претходна четири наставка, немојте гледати ни овај пети јер ће вам филм бити потпуно незанимљив. И још једна препорука, чини ми се како је пети наставак замишљен тако да се одгледа везано са претходна четири (дакле: филмски маратон и једна ноћ пред екраном високе резолуције са добрим озвучењем, литрима кафе, сокова и грицкалицама). Колико је пропратна прича на први поглед „блага“, толико је носећа прича интригантна и занимљива. Уз „флешбекове“ добијамо нове, занимљиве информације о позадини свих досадашњих слагалица. Уплетеност једног лика у позадину Џонових загонетки толико је очигледна да филм у суштини губи драж јер се веома рано може наслутити крај, а догађаји којима се гледалац наводи на другачији закључак су неуверљиви.

Зашто SAW није „тестера“?

Џон Крамер (Тобин Бел), човек који је осмислио играчке за самокажњавање посрнулих и око кога се цела прича врти, добио је надимак Jigsaw. Тај надимак му је наденуо агент Марк Хофман (Костас Мендилор) због начина на који Џон (не)убија жртве већ им оставља избор да се самоказне, одн. самоубију. У целој франшизи се ни једног тренутка не појављује тестера као алатка, а сви знамо да је jigsaw заправо слагалица (за децу и одрасле) коју чини прегршт помешаних делова који смисленим уклапањем обазују целину, одн. слику.

Отуда се може извући закључак, а посебно приликом гледања овог петог наставка, да је сваки од наставака филма SAW заправо један део који тек правилним склапањем у целину дају заокружену причу. (ал’ сам паметан! :D )

Очигледно је…

Једно је сигурно, чекамо SAW VI!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „SAW V“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *