Живе слике са пингвинима

У току дана сам на контролној табли Записа видео вест о „Ускршњем јајету“ у Вордпресу 2.6, па ми је пало на памет да уснимим демонстрацију како то ради код мене (касније сам видео да је YouTube пун тога, ал’ шта да се ради). Пред собом сам имао задатак — снимити screencast са алатима које имам већ инсталиране, а под Федора 8 ГНУ/Линуксом. Како?

Прво сам радњу снимио помоћу програма Istanbul (графичко сучеље за конзолни recordmydesktop, који додуше има и своје графичко сучеље), али нисам био задовољан резултатом, т.ј. квалитетом слике и недостатком звука. Дакле, треба неко „теже“ а квалитетније решење.

Потребне алатке

Прво сам одабрао музику која ће бити подлога, и отворио је у Audacity-ју (осим што ми је лако да кликнем на дугме ПУСТИ, нема неког посебног разлога зашто сам изабрао баш њега :) ).
Наместио сам прозор Фајерфокса, прилагодио му величину тако да имам оријентацију о површини која се снима (640×360 тачака), а онда у Гимпу направио снимак екрана и видео на којој X×Y позицији почиње површина коју ћу да снимам. Испало је 328 водоравно (X) и 287 усправно (Y).

Затим сам отворио Leafpad и његову позицију и величину прилагодио површини коју снимам, како бих у њега укуцавао текст за видео (то је тако хард–кор ;) ).

Отворио сам alsamixer у терминалу и изабрао Mix улазни канал за снимање, како би се снимао звук који Audacity репродукује. Јачину улазног сигнала (Capture) поставио сам на 40%, а канал за репродукцију (PCM) на 70% како снимљени звук не би „пробијао“.

У терминалу сам искуцао следећу наредбу:
$ recordmydesktop -x 328 -y 287 -width 640 -height 360 -fps 25 \
-v_bitrate 250000 --no-frame -device default -channels 1 \
-s_quality 5 -o snimak.ogv

Дешифровање кобасице

Дакле, -x и -y позиционирање, као и ширину (-width) и висину (-heigh) не треба додатно објашњавати. Број фрејмова (-fps) ставио сам на 25, а учесталост видео сигнала (-v_bitrate) на 250000 бајтова (око 240 kb/s). Опција –no-frame значи да око површине која се снима не треба исцртавати оквир који се најчешће ухвати у снимак па се добије зелена „магла“ по рубу снимка, а иначе служи да би корисник знао која површина је под „будним оком камере“. За улазни аудио уређај (-device) изабрао сам подразумевани (default), уместо /dev/dsp, односно /dev/pcm и других пошто са њима то код мене не ради. Снимао сам моно звук па је број канала (-channels) добио само јединицу, а квалитет звука (-s_quality) сам ставио на златну средину (на скали од -1 до 10).

Хокус-покус

Пустио сам звук у Audacity-ју и притиснуо тастер Enter чиме је започело снимање догађаја на екрану. Одкуцао сам жељени текст у Leafpad-у, изабрао прозор Фајерфокса како би се подигао у први план, одрадио посао у њему, поново изабрао прозор Leafpad-а и завршио „филм“. На крају сам у Audacity-ју спустио реглер за јачину звука и након тога притиснуо Ctrl+C у терминалу где је била покренута она горња кобасица, чиме је снимање догађаја на екрану прекинуто и започело кодирање у Ogg/Theora видео датотеку.

Резултат?

Чему све то?

Искрен да будем, ово не може да шкоди, а некоме ће већ да користи :) Ако хоћете да будете geek, куцаћете „кобају“ у терминалу, а ако немате времена за бацање, користићете графичко сучеље за recordmydesktop. Па ком’ обојци, Том и Џери!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

8 мишљења на „Живе слике са пингвинима“

  1. @Walker: Кликабилан је само „Go Back“ на крају. Ја углавном не видим у овом јутјубованом видеу зелени текст а да је читљив. Можда зеза монитор :)

    @GoranSTX: А може и боље (увек) :)

    У сваком случају, хвала на подршци другови гикови ;)

  2. @zsteva: То кад си шпијунирао колегинице па их уцењивао после да ћеш њихове компромитујуће радове пустити у јавност ако не учине … (стави по избору)? ;)

    @ominotago: Овде нас има само ја један, а пилуле су биле две, па сам узео и плаву и црвену (зезнуо сам Смита!) :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *