Canon i-SENSYS LBP-3010 @ GNU/Linux

Јуче сам у Boox Computers купио ласерски штампач Canon i-SENSYS LBP-3010 и то из разлога што на званичној страници са спецификацијама штампача стоји да између осталих оперативних система постоји и подршка за ГНУ/Линукс.

Донео ја штампач у стан, распаковао га, повезао, одем у КДЕ контролну таблу да додам нови штампач, али нема ни једног из i-SENSYS серије. У реду, треба драјвер са нета (то ваљда и значи оно „Web distribution only“ из спецификације). Одем на страницу за преузимање драјвера за овај штампач, и дочека ме „гремлин“:

Од драјвера за ГНУ/Линукс ни трага ни гласа. Чак ни гуглање није помогло превише, јер неколико решења која сам нашао помажу само у случају модела LBP-2900, док новајлија LBP-3010 још увек чека решење.

Покушао сам да по тим упутствима додам CAPT драјвере, али подршке за мој штампач нема како у верзијама 1.30 и 1.60, тако ни у верзији 1.70 коју сам нашао у изворном кôду и компајлирао (пошто у пакету долази .spec за RHEL). Покушао сам да „подметнем“ PPD за моделе LBP-2900 и LBP-3000, али је ccpd увек пуцао при покретању.

Е сада ми остаје да:

  1. вратим овај и узмем други штампач (нпр. LBP-2900 ако га има)
  2. наредних месец дана копам по нету и можда пронађем решење кад се тридесетог дана појави CAPT пакет на званичном сајту Кењона
  3. повежем штампач на дечји рачунар и кад ми треба нешто да штампам преко мреже пребацим на дечји рачунар и од тамо штампам из Виндоуза (пошто нисам успео чак ни преко самбе да инсталирам дељени штампач јер треба драјвер и за тај дељени који је повезан на Виндопуз машину), и за месец дана поново потражим решење на нету
  4. као последња солуција остаје ми да се надам како нисам тражио решење на правом месту и сад ће неко да се јави и каже „па ево ти га решење овде“

Одох сада да попијем нешто против главобоље… :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

13 мишљења на „Canon i-SENSYS LBP-3010 @ GNU/Linux“

  1. To sa „evo ti ga rešenje ovde“ će ići malo teže. Pokušao sam nešto da iskopam, ali izgleda da Canon nikada nije objavio drajver. Pretpostavljam da je elektronika prilično slična nekom HP modelu (Canon proizvodi elektroniku za HP). Ali problem je firmware. Pretpostavljam da nećeš moći da ga pokreneš bez Canonovog firmwarea.

    Ideja za hack: vađenje firmware-a iz Windows drajvera i mala modifikacija HP drajvera (ili foo2zjs možda?). E sad… Ja to verovatno ne bih mogao da izvedem preterano uspešno, ali ti si Uber hacker. :)

  2. Ne morash da prebacujesh fajl. Ima fora, da ti sa linuxa pustish PostScript a da ga windows oshtampa na svakom shtampacu za koji ima drajver. Ovo bi cak mogao da sredish time shto bi na svom racunaru drzao VirtualBox sa windowsom samo ze tu svrhu.

  3. BTW, da li u knjizici koju si dobio uz njega pishe isto ovo shto na sajtovima (na gomili koja prodaje taj model) ? Ako je tako, ja mislim da treba da cimash canonov support, poshalji mail barem…

  4. @zsteva: Послао сам синоћ мејл Canon Adria јер су они надлежни за наш простор, само још да ми одговоре. Па кад они одговоре, онда ћу да прилегнем на ово што @Бојан помиње, мада самја искрено пробао преко VirtualBox-а да пустим штампач, али није успело, није изашла пробна страница после иснталације драјвера у угошћеном Виндоузу… можда сам се негде зајебуцнуо :)

  5. @urosevic dobro, virtualbox, ja sam iz vmware bez vecish problema koristio smardcard reader (za banku). pa mi se cini da bi ovo radilo takodjer…

    otpakovao sam drajver za macosx, pa bi mozda vredelo probati neku kombinaciju CAPTDRV160.tar.gz i PPD iz macos drajvera, uz prepravke naravno.

  6. @Petar Vasić: Инсталирао сам поново CAPT 1.70 који сам компајлирао и ставио PPD за LBP3050 из Mac OS X драјвера. Сада, мада и раније, када укључим штампач на дугме, добијем:
    usb 1-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 8
    usb 1-4: configuration #1 chosen from 1 choice
    usblp0: USB Bidirectional printer dev 8 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x04A9 pid 0x26DA
    usb 1-4: New USB device found, idVendor=04a9, idProduct=26da
    usb 1-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
    usb 1-4: Product: Canon CAPT USB Device
    usb 1-4: Manufacturer: Canon
    usb 1-4: SerialNumber: 0000A48679BT

    ccpd уредно дода нови уређај LBP3010_LBP3018_LBP3050, међутим captstatusui -P LBP3010_LBP3018_LBP3050 ми каже да проверим /etc/ccpd.conf, који изгледа овако:
    # Canon Printer Daemon for CUPS Configuration Data
    <Path>
    # CUPS configuration file path.
    Default /etc/cups/
    CUPS_ConfigPath /etc/cups/
    # Log directory path.
    LogDirectoryPath /var/log/CCPD/
    </Path>
    <Printer LBP3010_LBP3018_LBP3050>
    DevicePath /dev/usb/lp0
    </Printer>
    <Ports>
    # Status monitoring socket port.
    # Default 59787
    UI_Port 59787
    </Ports>

    И, наравно, не могу да штампам на њега јер ми КДЕ конфигуратор штампача даје неку грешку, која тренутно није битна (углавном, каже да уређај на подржава послати формат датотеке). Оно што је битно јесте да прво морам да натерам ccpd да ради како треба, али за то од прилике морам да причекам званичну подршку од Кењона (да сам купио LBP2900, све би радило из прве, али јбг. нисам).

    @Walker: И, на крају сам лепо узео [W:VirtualBox] и у њему инсталирао штампач у прозору, и тако штампање ради, што ми је за почетак најбитније (да не дижем цењену стражњицу из фотеље да бих штампао са дечијег компа :D )

  7. Управо сам пронашао CAPT 1.80 драјвер за CUPS (Common UNIX Printing System) који подржава следеће моделе Canon i-SENSYS штампача:

    • i-SENSYS LBP-2900
    • i-SENSYS LBP3000
    • i-SENSYS LBP3010
    • i-SENSYS LBP3100
    • i-SENSYS LBP3250
    • i-SENSYS LBP3310
    • Laser Shot LBP-1120
    • Laser Shot LBP-1210
    • Laser Shot LBP2900
    • LaserShot LBP3000
    • Laser Shot LBP3300
    • LBP-3200
    • LBP5000
    • LBP5100
    • LBP5300

    Да ли то стварно и како ради са овом мојом скаламеријом, јавићу поподне. Ако ради, нема више смарања са VBox-ом ради штампања!

  8. Imam jedno pitanje povodom nedavno kupljenog stampaca canon 3010
    Kupljen je za firmu 2.2.2009.Recite mi jel moguce da je potrosio jedan ketridz a odstampao samo stotinjak stranica
    Evo danas neki tekst stampam i po sredini celom duzinom maltene nista se ne vidi.I recite mi sta znaci slovo I sa tackicom na ikonici od stampaca koja mi se nalazi u donjem desnom uglu komp.Dali je to upozorenje da je ketridz prazan
    Molim savet i objasnjenje!

  9. @nadabp: Што се тиче запремине кертриџа, чини ми се да је она код припадајућег кертриџа око 500 страница текста (до 5% попуњености стране). Ако сте штампали фотографије или текст са сликама, веома је могуће да је кертриџ потрошен. Није немогуће и да можда нисте Ви одштампали могући број страница већ да су штампали и друге колеге.

    За сигнализацију софтвера специфичног за Виндоуз платформу, заиста не знам ништа да Вам кажем, погледајте упутство за употребу штампача или се за помоћ обратите фирми од које је штампач купљен.

  10. Imal ovaj model cipove koji broje odstampane stranice ili se mogu toneri puniti bez problema?
    Da li je neko to probao?
    Recimo u zadnje vrijeme nijedan samsung s eneda puniti,odnosno dodje do 2000 kopija i samo stane i pokazuje TONER EXSTHAUSED.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *