GIMP 2.6 @ Fedora 8

Ономад је објављена прва стабилна верзија 2.6.0 GIMP-а у новој стабилној серији 2.6. Наравно, за (застарелу?) дистрибуцију Fedora 8 пакета још увек нема у ризницама (а не верујем да ће их скорије и бити). Међутим, то пасионираним гимпаџијама не представља проблем да га сами компајлирају на својој машини ;)

Компајлирање верзије програма GIMP 2.6.0 на дистрибуцији Fedora 8 изискује обезбеђивање сета међузависности, а ја овде наводим све оно што сам ја морао да урадим како бих добио 2.6.0 на својој машини.

Да би GIMP 2.6 могао да се компајлира треба обезбедити библиотеке babl и gegl у најсвежијим издањима. Пошто су за Вукодлака у ризницама доступне старе верзије, ваља ручно компајлирати ове нове.

Преузмемо пакете са изворним кôдом припремљеним за компајлирање:
wget http://kojipkgs.fedoraproject.org/packages/babl/0.0.22/1.fc10/src/babl-0.0.22-1.fc10.src.rpm
wget http://kojipkgs.fedoraproject.org/packages/gegl/0.0.18/1.fc10/src/gegl-0.0.18-1.fc10.src.rpm

Ове библиотеке захтевају неке друге међузависности да би се компајлирале, а пошто ће и касније компајлирање самог GIMP-а захтевати још неке, сада је прави тренутак да се све оне додају одједном:
sudo yum -y install w3m librsvg2-devel OpenEXR-devel lua-devel asciidoc graphviz gtkhtml2-devel libexif-devel libwmf-devel gamin-devel gettext-devel

Кад је то прошло како треба, а нема разлога да не прође, ваља компајлирати babl и gegl и инсталирати добијене RPM пакете, један по један:
sudo rpmbuild --rebuild babl-0.0.22-1.fc10.src.rpm
sudo rpm -Uvh /usr/src/redhat/RPMS/i386/babl{,-devel}-0.0.22-1.fc8.i386.rpm
sudo rpmbuild --rebuild gegl-0.0.18-1.fc10.src.rpm
sudo rpm -Uvh /usr/src/redhat/RPMS/i386/gegl{,-devel}-0.0.18-1.fc8.i386.rpm

Није још време за компајлирање GIMP-а јер он захтева GLIB 2.16 или новији, а на вукодлаку је матори 2.14. Зато, још једно преузимање, овога пута RPM пакета са изворним кôдом, и његово компајлирање и инсталација:
wget http://kojipkgs.fedoraproject.org/packages/glib2/2.18.1/2.fc10/src/glib2-2.18.1-2.fc10.src.rpm
sudo rpmbuild --rebuild glib2-2.18.1-2.fc10.src.rpm
sudo rpm -Uvh /usr/src/redhat/RPMS/i386/glib2{,-devel,-static}-2.18.1-2.fc8.i386.rpm

Када је и то обављено, време је за последњу фазу — преузимање спецификације за изградњу пакета gimp.spec, потребних закрпа gimp-2.4.0-htmlview.patch, gimp-2.4.0-xdg-open.patch, gimp-plugin-mgr.in (или преузмите „све у једном“ пакетић gimp260-spec.tar.gz) и пакета са изворним кôдом GIMP-а:
wget ftp://ftp.gimp.org/pub/gimp/v2.6/gimp-2.6.0.tar.bz2

Све ове преузете датотеке треба ставити у одговарајуће директоријуме, и то:
sudo cp gimp.spec /usr/src/redhat/SPECS
sudo cp gimp-2.6.0-tar.bz2 gimp-2.4.0-htmlview.patch \
gimp-2.4.0-xdg-open.patch gimp-plugin-mgr.in /usr/src/redhat/SOURCES

Остаје извршавање рутине компајлирања и прављења RPM пакета:
sudo rpmbuild -bb /usr/src/redhat/SPECS/gimp.spec

Сада скувајте себи кафицу и одгледајте нову епизоду омиљене серије, док се GIMP компајлира. А када се компајлира и запакује, инсталирајте га:
sudo rpm -Uvh /usr/src/redhat/RPMS/i386/gimp{,-libs,-devel}-2.6.0-0.fc8.i386.rpm

Е, ту долази до малих зачкољица које су резултат „штапа и канапа“ :)

  1. Претходна стабилна верзија 2.4.x биће уклоњена са система.
  2. У менију окружења нема пречице за покретање новог GIMP-а.
  3. Потребно је ручно прављење пречице на радној површини или менију окружења, са позивањем извршне датотеке /usr/bin/gimp-2.6, или само gimp-2.6, а на крају крајева и само gimp ће бити довољно :)
  4. Документација није доступна из менија „Помоћ“, а мрзело ме је улазим у проблематику тог проблема.

И после свих ових перипетија, након покретања програма дочекаће нас ново сучеље налик старом али довољно другачије да схватите да је другачије (у први план упада недостатак менија на алатници и Вилбер у позадини врха алатнице и прозору документа).

За више информација погледајте Белешке о издању и Шта је ново?

НАПОМЕНЕ:

  1. У овом упутству сам користио путање за i386 пакете, па ако ви користите друге свуда где угледате i386 ставите одговарајућу архитектуру.
  2. Пошто се подразумева да радите као обичан корисник који има права за извршавање наредбе sudo, она се користи на свим местима када је то потребно.
  3. Ово упутство је представљено у едукативне сврхе. Као његов аутор, не сносим последице уколико следећи га нанесете штету себи или другима, ако Вам са рачунара нестану битни подаци или добијете нервни слом или било коју другу психофизичку аномалију.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „GIMP 2.6 @ Fedora 8“

  1. Baš pregledavam http://packages.opensuse-community.org i vidim da ima paket za SUSE. Blaženi openSUSE Build Service :)

    Inače, radi pakete i za druge distre poput Red Hata/Fedore, Ubuntua, Debiana itd. Vrlo zanimljiva igračkica koja automatizira proces izrade paketa i repozitorija paketa, ali nisam se imao vremena zabavljati. Sama činjenica da će nadolazeći openSUSE 11.1 biti u potpunosti izrađen na tome sugerira da se radi o vrlo zreloj tehnologiji. Ne znam čime konkretno Fedoraši rade istu stvar, ali ovaj openSUSE Build Service je postao dosta popularan i među korisnicima/razvijateljima drugih distri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *