Google Chrome, а за нас остале?

Вероватно сте већ сити и упознати са информацијом да је Google објавио у јавности свој први веб прегледач под називом Chrome. Футуристички дизајн, прегршт могућности, пројекат отвореног кôда, бла, бла, бла, и прва бета је ту, међу нама!

Али, само ако користимо Microsoft Windows. Корисници осталих оперативних система ће морати мало да сачекају да велики шарени направи примерак и за нас „остале“. Надам се да ће „хрому“ посветити више пажње као што су посветили пројекту Google Earth па направити примерак и за не-Виндоуз системе, за разлику од већине других пројеката типа GTalk или Picasa, рецимо. Не, да се разумемо, то што програм може да се покрене под Wine-ом не значи да је тржиште GNU/Linux заједнице подмирено. Начуо сам да Chrome не може да се потера под Wine-ом, можда лажу, а можда и право кажу.

Постоји неки наговештај да ће хрома бити и за нас, остаје да видимо да ли ће стварно тога бити. И док корисници Виндоуза тестирају овај бета софтвер, ми чекамо да се отклоне прве грешке јер — први се мачићи у воду бацају ;) А можда неко и свуче оних ~470 MB изворног кôда и компајлира, чисто да би видео ново чедо из великог шареног. Ја ћу сачекати да га они сами направе па ја свучем готово :) Попуните пријаву за обавештење о GNU/Linux и Mac OS X верзији.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

11 мишљења на „Google Chrome, а за нас остале?“

  1. Ево га хром на послу. Или се мени само чини, или много брже отвара, т.ј рендерује странице, сучеље је хитрије, чак и флеш ради из цуга. Примећујем да је подоста тога покупљено из Mozilla Firefox, измиксовано са Opera и Internet Explorer могућностима.

    Сучеље је локализовано на српски и то ћирилицом. Е сад га треба користити пар дана да би се стекао прави утисак о овој бети.

  2. Prvo, prodana dušo jedna, imaš smopuiM. :o) Drugo „mrežno mesto“ pri ostavljanju komentara? E jesam se nasmejao ko lud. Sa druge strane, papci nigde nisu ostavili download. Možda se i pojavi ako si na smopuiM-u, ali pod nukslijem niht.

  3. Што се смопуиМ-а тиче, види ово:

    Skoknusmo do smopuiM-a na mojoj mašini (jednom ću pisati i o razlogu zašto ga imam – tokođe je za bisere) i tamo, naravno, radi jer je zadnji IE6 instaliran (XP). Eto meni radosti. Drugi razlog da upadnem u to đubre od sistema jednom dnevno (do sada sam morao samo jednom nedeljno).

    И зато, :P за то :D

    Него шта него „мрежно место“ (нада може и „веб страна“). Јок, него „веб сите“.

    Аааа за папке, па да, добијеш дугме за преузимање само ако си на пенџеру, иначе добијеш дугме да сазнаш више о пројекту. И могу ти рећи да сам пријатно изненађен како ово хитро ради (покреће се бар 5-10 пута брже од Фајрфокса), још да изађе из бете и компајлирају га они уместо нас (шта су стрпали у 470 МЕГА изворног кôда?!), па да стекнемо наш „први утисак“ :)

  4. Да, видиш, онај део који ретко ко чита обично се обије о главу. Имао сам лепо искуство са тим хромом и могу рећи да је одлична ствар. Штета, а могао је далеко да догура (мада, ко каже да неће догурати).

  5. Zbog te EULA-e dotični browser nije preživeo duže od 10 minuta kod mene. Nisam mu dozvolio ni da uveze podešavanja iz FF-a, niti sam se bilo gde logovao sa tim browserom.

    Takođe, nisam se usudio ni da ga instaliram na svom ličnom računaru, već je ćaletov komp bio žrtva :D

  6. Хм, и шта, одричу се свега онога, или то више није за јавност (него за „инкогнито“ употребу)? :)

    Него, уговор на српском је и даље са спорним садржајем члана 11:

    11. Лиценца за ваш садржај

    11.1 Задржавате ауторска и друга права која већ имате за садржај који шаљете, постављате или приказујете у оквиру услуга или преко њих. Слањем, постављањем и приказивањем садржаја ви дајете компанији Google лиценцу која је трајна, неопозива, доступна свуда, бесплатна и неексклузивна. На основу ове лиценце компанија Google може да умножава, прилагођава, мења, преводи, објављује, јавно користи и приказује и дистрибуира било који садржај који ви пошаљете, поставите или прикажете у оквиру услуга или преко њих. Једина сврха ове лиценце је да омогући компанији Google да приказује, дистрибуира и промовише услуге и она може бити поништена за одређене услуге, као што је дефинисано у додатним условима тих услуга.

    11.2 Прихватате да ова лиценца укључује право компаније Google да омогући да такав садржај буде доступан другим компанијама, организацијама или појединцима којима Google пружа услуге уступања садржаја и да може да користи такав садржај у вези са пружањем тих услуга.

    11.3 Сагласни сте да компанија Google, у току предузимања техничких мера неопходних за обезбеђивање услуга својим корисницима може да (а) преноси или дистрибуира ваш садржај на разне јавне мреже и путем различитих медија и (б) врши промене вашег садржаја које су неопходне да би се тај садржај прилагодио и био у складу са техничким захтевима мрежа за повезивање, уређаја, услуга или медија. Прихватате да ће ова лиценца дозволити компанији Google да обави ове радње.

    11.4 Потврђујете и гарантујете компанији Google да имате сва права, пуномоћја и овлашћења која су неопходна да бисте доделили горенаведену лиценцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *