Еколошка едукација – нацрт ПП

Ево нацрта (сценарија?) пропагандног програма за рециклажу ПЕТ амбалаже који сам негде (појма немам где, али се сећам да јесам) поменуо у петак. И то чак два комада!

Тема 1: Мали и велики комшија

Сцена прва: Мали комшија, школарац млађих разреда основне, вози бициклу у насељу. Преко пута паркинга је жичани контејнер (или еквивалентна посуда за сакупљање ПЕТ амбалаже).
Сцена друга: Велики комшија, послован човек, долази (са посла?) и паркира свој џип на паркингу.
Сцена трећа: Велики комшија излази из аута, осигурава врата притиском дугмета аларма (пик–пик) и истовремено испија последњи гутљај течности из мале ПЕТ флашице. Прелази преко улице, пролази поред жичаног контејнера и баца флашицу на травњак.
Сцена четврта: Мали комшија све то посматра, прилази флашици која остаје иза великог комшије, узима је и ставља у руксак. Све ово се понавља неколико пута (дана).
Сцена пета: Мали комшија џак пун сакупљених малих ПЕТ флашица доноси до улазних врата великог комшије и оставља га на комшијином кућном прагу, са прикаченим папиром на врху џака.
Сцена шеста: Велики комшија понавља исту радњу као и раније, мали комшија поново узима бачену флашицу. Велики комшија долази до врата стана, види џак и почиње да бесни.
Сцена седма: Велики комшија уочава папир на џаку, узима га и чита: „Поштовани комшија, празну ПЕТ амбалажу одлажите у контејнер поред кога сваког дана пролазите, не бацајте је на травњак где се ја играм. Хвала. — Мали комшија.“

Тема 2: Еколог и немарна особа

Сцена прва: Еколог карактеристично обучен (зелена униформа, на лежима натпис „чувај животну средину“) шета парком. У сусрет му долази немарна особа необавезно обучена, испија сок из мале ПЕТ флаше.
Сцена друга: Немарна особа пролази поред пластичног контејнера на којем је видно истакнута порука „Само за ПЕТ“ са нацртаном ПЕТ боцом. На корак иза пластичног контејнера немарна особа баца празну ПЕТ флашицу на травњак поред стазе.
Сцена трећа: Еколог стиже до немарне особе, прилази јој и обраћа се речима: „Извините, испала Вам је празна флашица на травњак. Вероватно сте промашили канту за одлагање ПЕТ-а?“.
Сцена четврта: Немарна особа се постиди и погнуте главе окрене ка травњаку, дохвати флашицу и баци је у контејнер.
Сцена пета: Еколог се са осмехом захваљује немарној особи уз поруку „Чувајте животну средину“.

Е сада још остаје да ово буде усвојено, пронађу глумци, и да се одради (на локалном нивоу).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „Еколошка едукација – нацрт ПП“

  1. A da mali komšija (MK) iz prvog scenarija nekako natera velikog komšiju (VK) da ubaci praznu ambalažu u odgovarajući kontejner (kao u drugom scenariju, vizuelna poruka je nekako jača i očiglednija nego tekstualna)? Recimo da tog kobnog zadnjeg dana VK vidi kako se MK muči da očisti svoje igralište od ambalaže pokušavajući da ubaci plastiku u otvor koji ne može da dohvati. VK shvata da je to i njegova ambalaža (kroz seriju flešbekova recimo) i pridružuje se MK u čišćenju.

  2. Sviđa mi se GoranSTX-ov predlog, posebno deo sa flešbekovima :). Već duži period čekam na to da kod nas krenu sa recikliranjem stvari, pa da stave namenske kontejnere u sve delove grada.

    Da li to znači da će uskoro zaživeti reciklaža kod nas? Biću prvi koji će pokupiti plastičnu flašu ili slično kad vidim da je nekome „slučajno“ ispala. Tako je neki lik pre koji dan ispustio praznu flašu u tramvaju. Pokupio sam je i ponudio mu nazad, da bi mi on rekao „Baci je samo… ne treba mi.“ Kao da je normalno tako bacati đubre. Zadržao sam je dok nisam izašao, i bacio u đubre. Pitam se šta je tu toliko teško…

    Mogli bi uz recikliranje da uvedu i kazne za bacanje đubreta. Bio bi pun pogodak :).

  3. Рециклажа и ПЕТ амбалаже, и стакла, ради се у Србији већ доста дуго. Само што то није довољно пелцовано. Рецимо, у Крагујевцу су ликови ишли комбијем и, пази сад, крали ПЕТ амбалажу из жичаних контејнера које је моја фирма поставила за сакупљање, да би ту украдену амбалажу, наравно, продавали фирмама које рециклирају. Зато смо у више наврата писали пријаву против НН лица (са регистарским бројем возила, не знам докле је то даље стигло).

    Највећи проблем са специјалним поссудама за прикупљање сировина које могу да се рециклирају јесте свест грађана — добар број њих запале те посуде које су најчешће израђене од пластике, а коштају пуно. Од стотинак зелених и плавих пластичних контејнера за сакупљање папира и стакла у Крагујевцу, који су постављени пре десетак и више година, после првих шест месеци преостало је читавих само пар комада.

    А где ћеш у медијима да прогураш едукацију о екологији када треба простора за Косово, Хаг, Дабића, итд, итд. И то још у држави где је нормално да се патриотизам и српство демонстрирају уништавањем сопствених градова ломљењем и другим вандализмима!

  4. pih, propade mi inspiracija :D
    Nego, što okrenuste na politiku? Pa valjda je važnije iz bilo kog razloga istresti frustracije na gradskim ulicama nego raditi na samounapređenju? Šta je tu čudno? Mi smo narod kojim lako zavlada mentalitet mase, a najlakše nas je doterati u red kaznama. Jedna bačena flaša na pogrešno mesto = jedna crvena iz novčanika, pa ko duže izdrži.

  5. „Jedna bačena flaša na pogrešno mesto = jedna crvena iz novčanika, pa ko duže izdrži.“

    Tačno tako. Nakon toga će i ostali zavoleti reciklažu :). Mada, džaba kazne ako se ne primenjuju. Heh…

    Što se tiče trenutne reciklaže u Beogradu, sećam se da je kod Studentskog parka bio (ili je i dalje tamo) jedan žičani kontejner za PET ambalažu. Bio je članak u novinama pre koju nedelju da je nešto bilo sa firmom koja je to skupljala, da se zatvorila ili tako nešto. I slika prepunog kontejnera, i prazne flaše na sve strane. Pored tog, znam za još samo jedan kod 25. maja.

    Ne znam koliko gradske vlasti po Srbiji ovo forsiraju i guraju, ali bi bilo dobro kad bi krenuli. Valjda bi makar malo pomoglo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *