Објављена Fedora 7 (Moonshine)

Седам месеци после Zod-а, магнетне плоче дискова на ризницама угледало је стабилно издање Федоре у верзији 7; кôдно име „Шљивовица” (енг. Moonshine).

Fedora 7

Нови „Високи летач” (енг. Flying High) визуелни идентитет, сједињене Core и Extras ризнице, X.org графички сервер у издању 1.3, Nouvea акцелератор за nVidia графичке карте, виртуелизација машине на нивоу језгра (Kernel-based Virtual Machine), Smolt опциона алатка за слање информација о саставу машине интегрисана у firstboot и Python 2.5 само су неки од новитета у „шљивовици”.

Милош Комарчевић се потрудио да „Белешке о Fedora издању” (енг. Release Notes) и „Водич кроз Fedora инсталацију” (енг. Install Guide) буду комплетно локализовани на српски језик (и то ћирилицу!).

ДВД слика величине 2,7 GB тренутно се скида на магнетне плоче диска мог кућног рачунара и у протекла четири сата пренето је око 360 MB. Ако већ нисте, пожурите да преузмете свој примерак Федоре 7 са жељеног извора, док се још није разграбила ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

12 мишљења на „Објављена Fedora 7 (Moonshine)“

  1. Skinuo je noćas, isprobat ću preko vikenda. Imao sam u testnim izdanjima problema sa svojom rt2500 bežičnom mrežnom karticom, a prilično sam siguran da problem nisu riješili (nije do njih već do buggy rt2x00 drajvera). Ne znam zašto su to ubacivali jer je ta priča sa rt2x00 već otprije dobro poznata (isti zajeb su napravili openSUSE i Ubuntu), ali ako ne nađem riješenje tog problema, ostajem na FC6. Ali nadam se da neću tako dugo jer je nova F7 jako dobra te bih svakako volio prijeći na to što prije.

  2. Ја ћу, на жалост, свој примерак спржити тек сутра, и то вероватно пред дводневно гашење машине (сређивање стана). Тако да, тек у понедељак може да падне надоградња. Срећом, немам бежичних картица, а одавно нисам надограђивао систем јер сам торентовао нешто друго ;)

  3. Ја ћу се позабавити преко викенда… по цијели дан ме нема дома па за такве ствари имам времена само преко викенда. Не бринем се превише ако ћу који мјесец морати гањати шестицу на кућном систему, и онако ће бити одржавана до тренутка кад осмица буде на животу мјесец дана. Свиђа ми се та нова политика. Онај legacy пројект ми није имао превише смисла. За критичну продукцију нек људи или купе RHEL, или нек ставе CentOS. Федору нек оставе нама ентузијастима. Онако безвезе троше развијатеље за такве не превише корисне ствари и онда се лагано губи на иновативности. У сваком случају, из верзије у верзију се примјете побољшања у свим сегментима развоја, инфраструктуралних, управљачких, па све до оних које ми крајњи корисници видимо — софтверских.

  4. svlaci se, svlaci se… nisam je na vreme stavio u listu za download. ali evo vec je gotova do pola. nadam se da nece biti probelam kao sa proslom. kada sam sesticu skinuo odusevila me je kvalitetno izvedena podrska za raid ali zato sam imao problema sa gomilom drugih drajvera i jos nekih sitnica. jedva sam docekao sedmicu pa da vidimo sta to ima novo! a deces veceg entuzijazistu nego kad cekam od verzije do verzije i svlacim sa neta bete silne… :) a probelme sa bezicnim karticama nece biti sigurno, prvo jer je tu Atheros chip koji radi gde god ga zabodes a drugo tu je AP ;)

  5. Једини проблем који сам имао са FC6 је био са DVD+R дисковима… за 10-так сати F7 ће бити „спржен“ тако да ће и „favorite“ Slackware 11 бити no more mr. niceguy…

  6. Постоје 2 начина како ријешити Cyrix-ов проблем:

    1) причекати једно мјесец два да покрпају критичне багове, затим преузети освјежену инсталацију одавде: http://fedoraunity.org/

    2) причекати мјесец два па онда направити мрежну инсталацију (мислим да мрежна инсталација аутоматски преузима најновија ажурирања)

  7. vlax, увијек има проблема са „ванила“ инсталацијом Федоре. Некакав период у којем покрпају критичне багове буде отприлике мјесец два (према мојим искуствима). Али то није никакав проблем јер Федора ионако није намјењена за критичну продукцију. Обично након тога ради ко’ вурица :)

  8. мислио сам ситних проблема, дакако :) Нису то проблеми који би ти учинили систем неупотребљивим. Реко’ да ме се криво не схвати ;)

  9. Јесте све дотерано, затегнито, лепо, ново, али сам после 3 недеље гуглања и безуспешних покушаја да ДеВеДе натерам на брзине веће од 2,4KB/s и резање брже од 1,4x ипак одустао и вратио са на Федору 6 са кернелом 2.6.20-1.2962. Са новим 2.6.22 је престао да ми ради IRDA (и на Шестици и Седмици). Нови libata неком мајка (SATA имаоци су канда процветали) а неком маћеха. :-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *