Згодни „кјуер” кôдови (QR-Code)

У заглављу мојих записа можете приметити један квадратић са гомилом насумично разбацаних тачкица. Међутим, у питању није „брљотина” већ специфичан облик бар кôда који сте вероватно већ видели на неким техничким уређајима, рачунарским компонентама или компонентама мобилних телефона. Овај „квадратић” има званично име и зове се QR-Code.

QR-Code са описом и адресом записа


QR-Code је кôдна матрица (дводимензионални бар кôд) квадратног облика, креирана од стране јапанске компаније Denso-Wave Inc. 1994. године. Део назива „QR“ долази од иницијала пуног назива патента „Quick Response“, што представља тежњу аутора да се кôд са мноштвом информација брзо декодира.

Овај начин обележавања настао је из потребе да се прати кретање компоненти које се користе у аутомобилској индустрији Јапана, али касније налази примену и у друге сврхе. Последњих година трендовски се користи за чување огласа, поштанских и веб адреса у часописима и рекламама, претежно у Јапану.

Оно због чега сам започео овај запис је то што примену налази и код преносних уређаја (мобилни телефони, дигитални помоћници и сл.) код којих се помоћу уграђене камере на уређају и посебног софтвера лако и брзо уносе корисне информације. Довољно је са удаљености од 10 cm уперити камеру у QR-Code ознаку димензија од најмање 2×2 cm, како би камера ухвати слику кôда, и софтвер ће је декодирати у читљиви и употребљиви текст.

Теоретски, у један QR-Code може се сместити 7.089 цифара, 4.296 алфанумеричких карактера, 2.953 бајтова бинарних података, односно 1.817 Канђи знакова.

Лично нисам имао потребе за толиком количином података па нисам ни пробао, али доступни KAYWA веб алат за прављење „мобилних” QR-Code кôдова у један кôд може да смести текст произвољне садржине дужине до 250 карактера, комбијацију телефонског броја и текста за SMS поруку у дужини до 160 карактера, самостални телефонски број или веб адресу.

У Србији овај систем може имати примену пре свега уколико волите да сурфујете Интернетом на мобилном телефону а на рачунару користите Mozilla Firefox. У тој комбинацији можете инсталирати екстензију Mobile Barcoder која ће за сваку страну коју посетите приказати QR-Code у облачићу и омогућити преузимање веб адресе у телефон без потребе за досадним куцањем дугачких „кобасица“.

Бесплатна алатка за декодирање поменутих QR-Code кôдова за Symbian s60 мобилне телефоне може се (такође бесплатно) преузети са адресе reader.kaywa.com.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „Згодни „кјуер” кôдови (QR-Code)“

  1. Склонио си QR кôд из заглавља…

    Елем, врло згодан програмчић за оне који користе Рocket РС је i-nigma. Постоји још један, међутим мени није радио па га не могу препоручити, само га могу споменути, и то у загради (Quickmark).

    Линкове намерно не дајем, да не буде реклама.

    ПС
    „Urketovi zapisi su web dnevnik Aleksandra Uroševića iz Kragujevca. Sadrže povremene, pretežno kritičke osvrte na različite događaje i pojave. https://blog.urosevic.net“

    :-)

  2. @Жарко: Да, на жалост, тема коју сам користио пре годину и по више није актуелна на Записима, па отуда нема ни QR-Code. Везе до тих програма си могао да ставиш, мени повезивање на блогу не смета све док није од стране спем робота и спемера :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *