Flash 9 са звуком!

Звук у Adobe Flash-у на Линуксу по некад уме да смара, зато што га нема. Једно решење за звук под KDE-ом на Fedora Core (и не само њој), дао је Владимир Каназир у свом упутству. И то је супер радило на верзијама 7 и 9 бета, док се није појавила коначна верзија 9. Од тог тренутка, ништа није могло натерати Flash да „свира“.

Безуспешно сам гуглао решење данима, углавном се сводило на покретање Firefox-а са aoss wrapper-а, али ни то није помагало. Једноставно, када libflashplayer.so за верзију 7, који ради како се и очекује, заменим libflashplayer.so у верзији 9, звук једноставно нестане, а све остало на систему остаје исто. Гремлини?

Никако. Једноставно, проблем лежи у подешавању ALSA миксера, jер подразумевано dmix убија сваки нови аудио процес ако је један већ у току. Решење је крајње једноставно, нашао сам га на ArchLinux Wiki страници за подешавање звука, на којој је најважније испратити следеће две ствари:

Прво у /etc/asound.conf треба ставити следеће (ако ова датотека не постоји, онда је направите, а ако постоји, онда ће бити довољно да ово додате на крај):

#/etc/asound.conf start:
pcm.!default {
    type plug
    slave.pcm "dmixer"
}
pcm.dsp0 {
    type plug
    slave.pcm "dmixer"
}
pcm.dmixer {
    type dmix
    ipc_key 1024
    slave {
        pcm "hw:0,0"
        period_time 0
        period_size 1024
        buffer_size 8192
        rate 44100
    }
    bindings {
        0 0
        1 1
    }
}

ctl.dmixer {
    type hw
    card 0
}

#end.

Још треба направити (ако већ не постоји) /etc/libao.conf датотеку која садржи само следећи ред:

default_driver=alsa10

И шта још? Па за програм који користите поставите да за аудио излаз користи alsa (нпр. за MPlayer у ~/.mplayer/config треба да стоји једно ao=alsa), и то је то.

Сада у Firefox-у могу да чујем звук у Flash мултимедијалним објектима док истовремено MPlayer репродукује филм и Amarok репродукује моју омиљену музиу. Знам да је ово несхватљиво, али, то сада могу да радим, ако хоћу :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Једно мишљење на „Flash 9 са звуком!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *