Убунту = земља обећана?

И како сам обећао у једном од одговора у претходном запису, и у неким коментарима и препискама е-поштом, пишем субјективни преглед дистрибуције Ubuntu GNU/Linux Warty Warthog.

Прво што ми је уболо очи је i386 архитектура, т.ј. касније сазнање да не могу да инсталирам пакете компајлиране за рецимо i686 архитектуру, или могу али ако форсирам инсталацију (нисам пробао). Дебианов управљач пакетима apt-get ми је тотално нова ствар. Али, хајде да кренем од почетка.

И би Слеквер. Мој омиљени и вољени Слеквер, кога сам хвалио на све стране и препоручивао га чак и почетницима. Али се политика његовог ствараоца Патрика у последње време драстично променила, вероватно узрокована тешком инфективном болешћу. Тренутно се Патрик опоравља, третира се антибиотицима и којекаквим терапијама, и ја му лично желим брзи тотални опоравак и даљи успешан рад на Слекверу. Елем, недавно је Пат изјавио како планира да избаци Гном радно окружење и да ће продукцију Гнома за Слеквер наставити да ради Dropline. Вероватно је посетиоцима мојих записа познато да сам један од учесника пројекта превод.орг за превод Гном окружења, а како још од његовог издања 2.4 желим да почнем да га користим активно и једино окружење на машини, одлучио сам се на промену дистрибуције. Иначе, већ дуго, чини ми се од самог почетка „бактања“ са Линуксом користим FluxBox а свиђа ми се како све то изгледа на Гному. Још сад кад је ту издање 2.8 (веома испеглано и дотерано), уз похвале других корисника, пожелео сам га и ја.

Недавно сам имао кратак излет у LFS, али ме је недостатак слободног времена натерао да променим мишљење. Кратким прегледањем домаћих форума сам извукао једно име – Убунту. Погледао сам како је он замишљен и угледао синоним Дебиана. То ме је натерало да га преузмем са мреже и инсталирам. А нови диск ми је омогућио та то и урадим.

Сам процес инсталације је скоро па класичан (бар мени који сам инсталирао скоро само Слеквер). Изаберу се извор пакета, дестинација, партиционише диск, потом се одреде неки параметри система, изаберу жељени пакет т.ј. начин инсталације и крене се на инсталацију. Све се то релативно брзо инсталирало. Међутим, имао сам проблем у неких једанаест пакета чија је МД5 суима неисправна. Неколико дана сам се замарао тиме док ми Горан Ракић није индиректно предложио да проверим МД5 суму ИСОслике коју сам преузео са нета. Контролом сам утврдио да је она неисправна. На тренутак сам постао очајан и кренуо да бесомучно тражим начин да довучем исправну слику, пошто ми је истекао флет пакет на каблу а уплатио сам припејд. На срећу, након пар сати сам се досетио да ручно довучем оштећене пакете, ставим их у привремену оставу а касније их заменим у ИСО слици и такву исправну нарежем на диск. Након довлачења је пост—инсталација протекла без проблема. Надоградио сам неке ствари и доинсталирао немали број других пакета, како бих иоле довео Убунту у линију употребљивости са Слеквером. И учиних то.

  • Прва мана коју сам приметио је архитектура. Када направим свој .deb пакет у рецимо i686 онда не могу дага инсталирам јер је Убунту на i386. Верујем да опција –force то може да исправи, али нисам пробао.
  • Друга ствар је Дебианово паковање кернела. Није ми то најјасније како ради, и нешто ми је заостало приликом рекомпајлирања па је верзија рецимо била 2.6.9.041124 а модули спаковани у 2.6.9.041124241104 (део 241104 је заостао од претходног компајлирања). Зато сам лепо деинсталирао то што сам радио и Слекверовски компајлирао 2.6.10rc2 кернел.
  • Иницијално нема новог sr_CS локалитета, па сам то морао ручно да радим, а и glib је мало матор — ваљда утицај LFS-а :)
  • Морао сам ручно да додам Дунав Д.1 тастатуре и да их дорадим да би одговарале мојој тастатури. А имам неки проблемчић са пребацивањем група на леви Win тастер,а понекад и на Alt+Shift, но надам се да ће се то средити, кад будем имао времена.
  • У Гном терминалу не могу да откуцам манкија, немам појма зашто. Покушао сам неколико варијација, али не ради. Вероватно има неких проблема са тастатуром. Исто јје и у xterm-у.
  • Иницијално нема ни mc-а, па сам морао накнадно да га стављам. А нема ни ncurses-а који сам морао накнадно да доинсталирам (ваљда нисам изабрао прави пакет инсталације на почетку).
  • Из неког разлога у конзоли не ради backspace, а верујем да је проблем у фином полирању /etc/inputrc. такође, ни Ctrl+H ми не даје мени за избор последње унетих команди. Ако неко зна решење овог проблема, нека јави. У Гном терминалу ово ради нормално, али тамо остаје проблем немогућности куцања манкија.
  • Пошто сам ставио последњи NVidia драјвер, не могу да „одјавим“ Гнома, већ морам ручно да га убијем.
  • Иницијално init 3 није прелазио у конзолни режим пријаве него је остао графички (GDM је стављен у init-е од 2 до 5), па сам то морао ручно да средим.
  • Није ми јасно функционисање SysV init скрипти, јер се локације разликују у односу на ЛФС. Више ми се свиђа BSD runlevel систем који је био на Слекверу, зато што је све у једном директоријуму и тачно знаш где је шта. Вероватно ствар навике.
  • Још увек нисам натерао lm_sensor да се покрену при буту. Разлог — не знам где то да му кажем, јер су скрипте разбацане по /etc поддиректоријумима. Али добро, врменом ћу се научити и привићи :)
  • Изузетно ми се свиђа GRUB зато што додавање новог кернела не изискује поновно инсталирање у МБР, као код LILO-а. А притом једноставно копирање слике за подлогу пријавног менија још више буде занимљиво и једноставно.
  • Постоји нека грешка у ИксФри86 серверу 4.3.0 на Убунту-у која понекад замрља понеки ћирилични фонт, а у X-Chat-у 2.4.1 нотификациона листа није лепо поравната, упркос упшотреби фонта фиксне ширине (исто је и на 2.4.0), док је под ЛСеквером све било како треба. Могуће је да проблем прави и freetype2 (тако ли се беше зове?) који долази уз Убунту, нисам детаљније залазио у то, али ме нервира.

Све у свему, занимљив је Убунту. Ако имате добру везу са нетом и мало стрпљења, можете га испробати. Али, препоручујем надоградњу на тренутну верзију Hoary, макар зато што има новије пакете и гомилу сређених багова. Мислим да више немам снаге да мењам дистрибуције, после јучерашњег излета у ФриБСД, тако да ћу се задржати на фином полирању и употреби Убунту дистрибуције, бар у наредних годину/две… надам се… :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

4 мишљења на „Убунту = земља обећана?“

  1. Занимљиво је да користиш израз „манки“ уместо „мајмунче“. Томе сам се први пут смејао када сам чуо на некој реклами на БК (пре пар година).

    Ми тај тастер заиста зовемо мајмунче, али англосаксонци никако не („at symbol“, „at sign“), па је појам „манки“ (monkey) настао обрнутим преводом са српског на енглески ;-)

    Срећно са Убунтуом!

  2. Постаје ми занимљив феномен масовног остављања слеквера.

    Нијо лоше, али можда да наведеш неку добру особину пошто горе набрајаш само лоше, има човјек да се препане када прочита. Реко би да му ништа не ради :)

    Ајд ако неко желио нека ми се јави на мејл да ми пошалје тај вражији УБУТУ поштом или како већ…

  3. Пробао сам Убунту, и мислим да дистрибуција обећава.
    Нажалост, убрзо сам га уклонио, бар док се не макнем са дајал-апа, јер само гомила пакета за развој не долази на ЦД-у, а и других ствари, кернел сорс, див икс и ДВД подршка, рецимо. Наравно, не кривим дистрибуцију за моју лошу везу.
    Значи, ко има кабловски интернет, слободно нека проба.

  4. Слажем се. Ја сам генто инсталирао а онда одустао од њега зато што је захтевао живу везу са нетом за довлачење којечега. Да нисам на каблу, сигурно бих заобишао и Убунту, али овако… :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *