Поколебах се

Е што имам карактер :) Одустадох од LFS-а :) Мада сам га завршио и прешао на BLFS део, подигао ИКС сервер и компајлирао Гнома 2.8.0 до пола, одустанем од даљег рада у корист Ubuntu-а :) Знам, перверзија, али сам макар накупио ГОМИЛУ свежег изворног кôда :) Убунту је упакован на један ЦД, и представља неку врсту „bleeding edge“-а, т.ј. још један дериват Debian-а.
Преузех ИСО слику и спржих један инсталациони ЦД, те га инсталирах наместо LFS-а. Тужно. Месец дана сам се развлачио да га направим, а онда га у пар тренутака уклоних са диска. Тако је LFS постао колатерална штета Убунтуа :)

Али. Да не би све било тако ружичасто, побринуо се сам Убунту. Како се никад раније нисам срео са SysV иницијалним скриптама и Дебиан машинеријом, ово је било тешко искуство. И све би било у раду да није требало преузети са нета још неке пакете који нису дошли у оних 500 и нешто КБ Убунтуа. Најгора ствар од свега је што неке ствари са основног пакета нису могле да се инсталирају (пожалих се овде). Јесте да ми је енглески ужасан, али сам био детаљан у излагању проблема :) Па ако неко од вас читалаца (и читатељки, наравно :) може да ми помогне, нек се јавне под обавезно.

Значи, још увек држим Слека на машини, док не оспособим комплетно Убунту (са све Гнома, због кога највише и напуштам Слека). Не знам, нисам паметан :)

А има и још једна ситница – досадио ми је овај дизајн записа, мораћу, кад накупим времена, да урадим неки нови :) Лудак, знам, али шта ћу кад сам такав :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

11 мишљења на „Поколебах се“

  1. Ja sam isto nedavno instalirao Ubuntu, kada ga na planet gnome-u vec toliko pominju.

    Planiram da u narednom periodu zamenim jednu Slack masinu Ubuntu-om, eto ti novog trenda migracije. Mada se nadam da kada Pat ozdravi (uskoro nadam se) razmisli o najavi izbacivanja Gnome-a.

    Sto se Ubuntu-a tice izgleda da nisi lepo download-ovao ISO image. Meni pri instalaciji nije trazio da bilo sta download-ujem sa net-a, sta vise cak VirtualPC mrezni adapter nisam ni instalirao dok prvi put nisam pokrenuo Gnoma…

  2. E pa stvarno ne mogu da verujem da to nisam uradio odmah :( Pre rezanja FreeBSD-a 5.3 sam proverio MD5 sume i pošto sam vdeo d aje sve ispravno, narezao diskove, a Ubuntu sam rezao bez prethodne provere. I sad uradim # md5sum -c MD5SUM i dobijem šta:

    warty-release-install-i386.iso: FAILED
    md5sum: WARNING: 1 of 1 computed checksum did NOT match

    Mislim, stvarnoooo, ljudi izmislili md5 da bi se koristio, a ne da bi visio pored velikih datoteka za popunjavanje praznog prostora… Tako mi i treba :(

    Sad moram da se snalazim i nabavim novi ISO, a FLAT mi istek’o a danas sam uplatio prepaid… moram da smislim neki način da nabavim validan ISO…

    10x Gorane na otvaranju krmeljivih očiju :(

  3. Укратко — паметно! ;-)

    Ја се надам да ће ми ових дана стићи 8 дискова које сам наручио преко shipit.ubuntulinux.org, па ако ти и даље буде требало, радо ћу ти уступити пар комада (мада, за датум стизања и слања се ништа не зна пошто то за њих обавља неко други, али ја се и даље надам да су мени ипак послали раније, пошто треба ионако пар недеља да стигне :).

    Оно што се мени не свиђа у Убунту је ОпенОфис уместо Гнумерика, Абиворда, Кријавпса, итд. (Гнумерик ми се ту нарочито свиђа, ово остало и не користим).

    Пуно среће са свим осталим :-)

  4. Мени се највише свиђа Synaptic управаљч пакетима.

    Овако нешто не постоји на Слеку а много је добра ствар :) Зато у њему само лепо пронађеш Гнумерик и шта још већ хоћеш и он сам довуче и инсталира и то и пакете од којих то зависи.

    Сад још имам да фино подесим ситна цревца и да ставим Дунав тастатуре (или је ово у Гному 2.8.0 Дунав тастатура? – некако ми је побркала слова :).

  5. Ма јок, средио сам ствар. Скинуо сам попис пакета та ЦД, урадио МД5 проверу над њима и оне који су оштећени довукао ручно (написах на Убунту форуму) и зготових инсталацију, и све из прве проради… добро, не баш све, има ту још финог штеловања, али у принципу, Гном је спреман и употребљив.

    Кад стигнем монтираћу ИСО слику у loopback па ћу да угурам унутра целе пакете које сам скинуо наместо оних покварених и онда то спрпам на други диск и ето исправног ЦД-а :)

    btw, како ми се свиђа ова промена групе тастатуре на леви ГЊИН тастер, само још да средим тастатуру скроз… мммм, нерцира ме з на ипсилону :)

  6. Е види још неко има Слекевер дилему. Ајде када инсталираш убуту напиши нам мало утиске, окаши пар шутова пада видимо како то све иде

  7. Чини ми се да Убунту користи ИксФри 4.3.0 који не садржи Дунав. Новија издања Икса (Икс.орг и ИксФри 4.3.94 и новији) користе боље тастатуре за српски језик.

    Те боље тастатуре садрже и варијанте „yz“ којима се мењају положаји Ж и З (да, имамо два Ж), односно Z и Y (на латиничној тастатури).

    Требало би још средити xfree86.xml да се то види и у програмчету за избор распореда.

  8. Знам да је мало матор у Вартију ИксФри, али сам ја ручно додао Дунава Д.1, мало га хакнуо и полу—прилагодио својим потребама (читај: тастатури).

    Уби ме овај Ватрени–лисац са овим убијањем пребацивања групе, а ја нисам урадио двотачку у првом хаку :)

  9. Дао сам ти кратак опис као коментар на твој запис о „Крмокољу, ракији и Слеку“ :) А верујем да ћу сутра скупити мало времена да напишем коју реч о Убунту ГНУ-у са Линуксом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *